Thursday, October 10, 2013

Macam Mana Nak Menjana 26k dalam masa 5 Tahun??

okey..
dalam otak aku sentiasa pikir duit dan macam mana nak kembangkan simpanan jugak bagaimana aku nak melampiaskan nafsu shopping aku yang kadang2 tak masuk akal.

Banyak cara kita boleh jana duit kita jadi simpanan ...
cuma selama ni kita culas jer nak menyimpan,,
tapi kalau berhutang?? semua orang pun akan cepat2 pegi bayarkan..lagi2 kalau hutang kat Along, tak bayor nanti kena kerat di mana2...mintak2 di jauhkan.

Okey..
ini yang aku fikirkan....
buat loan ASB...aku rasa ramai yang dah tahu dan ramai pun yang dah buat.
Tapi berapa ramai yang tak usik2 duit dividen setiap akhir tahun tu??
end up habis loan dapat duit pokok loan jer...hasilnya semua dah habis di telan...akulah jugak tu! >aptb<

Solutionnya...
buat 2 akaun loan ASB
Akaun 1 - 60k - pastikan korang mampu bayar ansurannya
Akaun 2 - 60k - tak payah pikir

Akaun 1 dah apply sejak awal tahun so end of this year dapat full dividen, bulan disember apply akaun 2 so hopefully approve by early Jan next year.

Macam mana nak bayar???
Dapat dividen akaun 1, sila buat bayaran penuh untuk 1 tahun ansuran akaun 1 atau akaun 2 pilih la mana2 pun sebab amaunnya lebih kurang sama.
Jadi kita cuma bayar ansuran (dgn duit gaji) untuk 1 akaun sahaja dengan amaun yang sama.
So kita tak terbeban untuk membayar ansuran 2 kali ganda pada tahun pertama akaun 2 dilancarkan.

Bila akhir tahun hadapan - kita dapat 2 dividen daripada 2 akuan 60k+60k
bajetlah 8% setahun maka kita boleh dapat RM9600
Buat macam langkah di atas, bayar ansuran penuh untuk salah satu akaun dan ansuran biasa untuk 1 akaun lagi, dan baki dividen bolehlah disimpan rapi, katakan bakinya RM5000, jangan usik dividen ini sehingga 5 thn.
Anda akan dapat lihat akaun kita ada 25 ke 26 ribu ringgit in cash.
Boleh ke kita menyimpan 25k dalam masa 5 thn???
Kalau boleh Alhamdulillah...kalau tak boleh

memang tak boleh la sampai bila bila pun...

Sebab apa buat 2 akaun ASB bukan 1 akaun jer terus 120k..., jawapannya senang...
jikalau terjadi sesuatu yang tidak dijangka seperti hilang punca pendapatan (takde kerja) mana tau nak duduk umah tak mau keje pulak ker dah tentu tak mampu nak bayar ansuran..jadi kita cuma perlu let go salah satu akaun sahaja, instead of terpaksa me let go satu2nya loan yang kita ada.
Sebab itu aku target 5 thn tak akan usik dividen ASB hanya untuk 1 akaun sahaja selepas tu aku tak perlu dah nak pikir bayaran ansuran untuk ke 2-2 akaun sekali.

Bunyiknya mudah..cuba aku buat dulu..jadik tak?? hahah

1 comment:

hazlina azmi said...

kena rajin menabung jugak..hihihi..blogwalking,jemputla ke blog saya bertukar2 link dan follow each others..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Popular Posts