Wednesday, April 16, 2014

Aku Tak Patut Sesibuk Ini ...

Bila baca blog orang bawak anak sana sini,
masak itu ini untuk anak-anak
short vacay di mana-mana...
aku macam terlihat aku tersangat kurang melayan anak-anak lately...jeles sesangat
aku balik kerja paling cepat 7 malam sampai rumah...
ada sampai 1030 malam buat aku rasa sesuatu sangat...
Sejak takde air lagilah jarang aku dapat masak..seminggu ni aku cuma masak hari Ahad jer,
bila anak-anak makan masakan aku macam aku tak pernah masak...sedap-sedap katanya memuji...alahai anak...sedeh mak nak.

Tatkala sedang berada dalam situasi terbaik dalam kerjaya kita terpaksa mengorbankan sesuatu di sisi lain kita...ini ker yang aku mahu?? Untuk sementara... InsyaAllah anak-anak ...


My precious and love 

Tuesday, April 8, 2014

Product Review - Sunblock Heliocare SPF50


Kali ni nak beri review untuk produk Heliocare, a sun protection product based on Fernblock. Apa itu fernblock? Nak terang macam tak pandai tapi korang boleh baca kat sini HELIOCARE.

Doktor cakap, kita ni kakak-kakak cantik manis kena pakai sunblock setiap kali keluar rumah dan jugak ketika dalam rumah kalau tengah nak masak-masak hebat > banyak2 (sebab terdedah panas)
Tapi kalau tak masak hebat2 atau lama2 kat dapur tu tak pe lah kot, ko pakai topeng pun takde siapa kesah! hihi.

Aku pakai product ni sejak 3-4 bulan yang lepas, tepek2 kat muka macam pakai foundation tapi nipis jer yer. Teksturnya seperti compact krim walau nampak macam compact powder, cara nak tepek biar minimum ialah dengan tidak menggunakan span yang di sediakan tu, kalau ko pakai dengan span tu..haruslah habis tengah bulan depan.Nak beli lagi mau pikir 8 juta kali sebab mahal...kalau aku kata mahal korang kene percaya sebab aku walau dah biasa beli benda mahal tapi bila benda kecik toet ni harga RM160 aku dah rasa cam nak main kutu jer...dapat duit kutu baru boleh beli..hehe!



Kenapa kita kena pakai sunblock? Sebab bila kulit kita terdedah cahaya matahari, lagi2 musim panas kering sebelum2 ni..haruslah muka kering dan sel2 kulit muka bahagian paling luar burn maka kedut la dengan cepat, aku dah la baru buat Co2, sia2 jer nanti kesakitan 3-4 hari yang aku lalui tu kalau tak jaga selepas buat treatment tu kan.

Tau tak...sebab pakai sunblock ni jugak..terpelihara la warna kulit sedikit cerah yang aku dapat hasil Co2 treatment itu hari, kalau tak mesti jadik kulit asal semula, maklum walau bekerja dalam pejabat, tapi tiap kali nak pegi makan aku kena keluar jugak.

Beli kat mana? Kat farmasi aku kerja ada jual tapi cuma kat Cawangan Tesco Shah Alam dan kat Radiant Clinique semestinya.

Kalau tak nak beli brand ini pun tak pe, yang penting kita semua kena pakai sunblock SPF50 paling sikit, kalau kurang ianya tak begitu protect kulit muka kita, ini apa yang aku belajar..doktor yang ajar.aku ikut jer mana yang baik..dan haruslah di kongsi bersama. 

Apa aku buat ?

Assalamualaikum...
lama tak menulis, sedikit sibuk di opis buat aku malas nak serabut otak mikir nak temberang apa kat sini.

Tadi kelebet-kelebet resipi kat internet...
lama sungguh tak masak yang bukan-bukan kat rumah tu (hehe)..setakat ikan cencaru goreng 2 ekor malam tadi tak payah ler nak masuk resepi kat belog kan..mau kena sumpah seranah 4 keturunan aku pulak nanti.haha!
Resepi yang aku kelebet2 tu tadi telah menemukan aku dengan agar-agar santan gula merah...vavava manyak syiiioookk wwoooo..lagi pulak aku baru terbeli santan M&S kotak kecik tu harganya cuma RM1.90 je, eehhh murah ker? Murah la kot aku ambik 2 kotak sekali, okey dan sekarang aku tak ingat aku simpan kat mana?
Nanti malam kalau rajin .... kalau yer bukan pasti ... aku nak ler buat agar-agar ni, tapi nampak gaya cam tak mungkin terjadi sebab petang ni ada meeting, harus pulang ke sarang lewat dan letih lesu sentap dan terus tido.
Hahahaha...sengal aku ni memang gini, kalau penat mood ke lautan api gamaknya...tapi jarang la...malam tadi je kot sebab anak2 syorga aku asik terjerit2 satu sama lain, mereka fefeling kat hutan agaknya...nasiblah!

Apa lagi mau coret, sehingga ketemu dicoretan seterusnya, adakah aku akan mengisi blog dengan hasil masakan atau hasil mengorder di kedai makan sahaja?..tunggu...



Popular Posts