Thursday, July 24, 2014

Ekspedisi Shopping Raya ....

Semalam....
kami suami isteri gagah perkasa bercuti konon nak penuhkan wishlist shopping raya anak2 dan sekeluarga...
anak2 tak beli kekasut lagi....
bapak anak satu mende pun takde beli lagi kecuali sepasang baju melayu...
mak anak konon2 nak carik lah selipar yang agak2 berseri sikit ....
namun....
dari pukul 12 tgh hari aku keluar sampai malam balik cuma dapat kasut anak2 sorang sepasang...
ko bayangkan....apalah yang kami buat beli kasut 3 pasang ajer ambik masa 8 jam....???
Taubat aku dah....lepas ni tak nak dah bawak bebudak ni gi shooping bulan puasa.

Mula2 bawak ayah aku belikan ayah baju kurta kat Anggerik Mall...
kat Shah Alam ni kalau nak masuk sana sini dah sesak benor tapi kat sini aman damai dan tenang jeeerrr...
yang buat tak tenang..si Hamzah asik mintak nak beli mainan...selagi tak dapat dia dok bergayut kat kaki aku sambil menangis.Lepas ayah aku beli terus balik rumah semula hantar ayah balik sebab kami nak buat ekspedisi membeli keperluan raya yang aku sebut kat atas tu, kami pegi OU jer.
Pekak dengar Hamzah nangis nak mainan..aku belikan transformer murahan kat kedai india depan rumah..senyap la seketika sehingga tayar kereta tu tercabut pulak...dasar!!

Dah la malas nak cerita...aku penat teramat sangat ...terutama dengan perangai Hamzah..dah dapat mainan memasing melapar pulak...dasar tak puasa

My boys nak kasut transformers dan berlampu..aduhai kerasukan apekah??

Umar dapat yang ini

Lampu depan tu menyala kalau berjalan.

Si Hamzah punyer kasut aku tak ingat dah rupa cemana..beli kat Jusco jer...asal berlampu sudah...lepas bayor terus nak pakai..takde peraturan betul la budak ni..tensi sangat aku ngan dia..gasak ler.
Umat masih boleh di bawak berbincang...labih sweet lepas aku bayar dia terus cakap "time kasih mama".
Si kakak nak kasut bertumit bagai..itu lagi sorang..aku layan jer malas dengar merengek-rengek ni..dia beli kasut jenis wedges..maklum dah nak anak dara haruslah melaram...jangan tak habis pakai sudah.

Lastly...si bapa tak dapat apa2 pun selain penat...aku pun...haruslah dapat penat sahaja.
Semalam aku dah tertengok satu cincin kat Habib Jewel...fullaaammmakkkkk....tak tido malam beb!!
Mesti grab satu...takde selipar raya pun aku tak kisah..al kisah masa aku nak tengok si Hamzah start buat perangai balik...ko tau dia tarik2 kaki aku ...terkangkang-kangkang aku kat kedai tu dah macam haper jer....Ya Allah....malu aku terus blah dari kedai tu sambil cakap nanti hari Sabtu akak datang balik..kehkehkeh!

Till then....enjoy your saki baki Ramadhan guys.





Monday, July 21, 2014

Peti Ais Baru - Brand Yang Bagus Anda Rasa ....?

Salam semua,
masuk tahun ke-10 barang letrik rumah aku semua buat hal
mula-mula mesin basuh....setelah di rehatkan 2-3 bulan sihat balik rupanya so padam niat nak membeli baru.
Kemudian peti ais pulak buat hal...kejap sejuk kejap lansung tak rasa dingin terus...banyak bahan makanan aku rosak...dan sejak peti ais tu meragam dah 2 kali kami betulkan...kos nak rm200 jugak lah...apalagi bergumbira aku laki bini tak payah keluar modal beli yang baru.

Tapi akhirnya...mungkin dah sampai ke penghujung waktu perkhidmatannya...
kami decide untuk beli yang baru gantikan yang ada ni ...yang kami beli sejak baru mula kahwin dulu...waaaa sentimetal value sangat. 
Tak beli nanti tak boleh nak simpan makanan...sejak dua menjak ni aku simpan mana2 makanan semua kat bahgaian atas, sebab bahagian bawah lansung tak sejuk...bila bukak je berbau ..huhuh..anak2 semua takut nak bukak peti ais, sebab busuk..hehe!

Peti ais yang 10 tahun berkhidmat cemerlang dengan aku tu brand Samsung...so secara tak lansungnya aku yakin dengan brand ni...10 tahun kira dah bagus dah khidmat untuk barang letrik ni kepada kita, kalau lebih lagi..., lagiiii bagus.
So aku setia kepada brand ini untuk satu tempoh yang akan datang...
kami pilih fridge ini 


Samsung 2 door fridge 300L

Specifications
  • 255 Total Net Capacity
  • 53 Net Freezer
  • 202 Net Refrigerator
  • Shelves x 2ea ( 1ea Slide out)
  • Glass of Shelves
  • Number of Vegetable&Fruit Drawer: 1
  • Spill-Proof Shelves x 1
  • Door Pocket x 5
  • Type of Door Pocket: Transparent
  • Egg Container available
  • Deodoriser available
  • LED Interior Light
  • 1 Chill Compartment
  • 1 MoistFresh Zone with Vegetable Box
  • Net Dimensions(W x H x D): 555 x 1,635 x 637mm
  • Net Weight : 50.7kg

Dan yang ini dapat 5 bintang dari segi penjimatan elektrik yang di gunakan....kalau beli barang letrik kena tengok berapa bintang mereka rate untuk barang letrik kita, lgi banyak bintang lagi jimat.
Aku beli kat HLK Seksyen 23 Shah Alam, so far kedai tu bagi harga paling murah dari kedai2 lain...aku dah malas nak survey sana sini..aku pegi jer beli terus, harga dia letak RM1299 tapi lepas mintak tawar2 sikit dia bagi RM1150..murah banyak tu..suka la kan.

Okeylah..semoga dia berkhidmat dengan baik untuk keluarga aku...harapnya dengan jaminan compressor selama 10 tahun...10 tahun lagilah baru aku beli baru yer.Aku ni bukan jenis suka2 nak tukar barang kat rumah kalau tak betul2 rosak...see my washing machine, walau hampir 6 bulan boleh kata kejap onn kejap off aku tetap tak beli.

Mak aku selalu pikir aku ni kedekut...hahah..memang poonnn!



Popular Posts