Thursday, December 17, 2015

Ubahsuai Rumah - Dapur Tambahan??

Baca la tajuk tu...siap tanda tanya lagi...

Al kisah nak menambah la sesikit dapur rumah buruk kami tu...
panggil kontraktor 3,4 orang. Saya prefer orang kita sebab saya harap saya dapat bantu orang sendiri...malangnya..antara mereka selalu tak tepati janji pada pertemuan pertama sekali pun, macam mana kata nak tolong, harap orang kita dapat ubah mentaliti tak apa tu.

1) Kontraktor pertama sangat dedikasi, orang kita..janji pukul 9 pagi, tepat sampai seperti yang di janjikan dan esoknya terus email quotation, tapi tak pernah follow up pun.

2) Kontraktor ke-2, alamat dekat jer ngan kawasan rumah kami, tapi janji pukul 10.30 pagi, 12.30 baru sampai.

3) Kontraktor Cina - lebih efisyen sebab janji pukul 12.30 pukul 12 dah sampai, haaa apa cerita orang kita ooii, esoknya keluar quotation buat temujanji lagi..pukul 1 patut jumpa 12.30 juga dia dah sampai.Dan follow up setiap masa, naik rimas gak.

4) Kontraktor ke-4 , ukur lebih kurang, bajet2 sampai 70k-80k, padahal orang lain bagi harga paling mahal pun 62k (atas kerja2 yang sama), mintak email address tapi sampai la ni takde email pun quotationnya.

Ada lagi satu malas la nak cerita ..janji nak datang lepas tu senyap.Then fine, kita tutup buku dan decide.

So far dapat 2 je pun quotation, dari kontraktor pertama dan kontraktor cina tu, harga lebih kurang cuma hat yang orang kita tu tak beri penerangan  pun, nak kena buat permit berapa pulak harganya ke? nak apply ke tidak? semua tak bincang, mungkin dia ingat kita saja-saja tanya kot...keputusan kami tentulah pada kontraktor yang beri komitmen sepenuhnya.

Ok, pening rupanya nak tambah rumah ni ye..padahal dapur sikit je pun, jom tgk layout anganan kami.

Ini layout dapur

Bilik Air

Pintu Dapur

Dapur - cantiknyalah dalam gambar ni    



Okey..till then.Bila projek start saya update lagi.

Monday, December 7, 2015

Belanja Masuk Sekolah 2016

Salam semua...
sedia maklum tahun ini antara tahun2 yang amat ketat untuk poket berbelanja itu dan ini, semua harga barang dan perkhidmatan ada caj tambahan, yang takde kena caj pun sengaja nak naikkan harga barang.

Aku selalu sedar kalau itu lah gayanya..walau gaji naik 4-5 ratus tapi tetap banyk itu jugak yang aku boleh belanja (sebab bila naik gaji naik juga harga barang..so sama je) maknanya memang tahap tu je rezeki yang Allah nak beri pada kita. Berdoa lah minta dicukupi.

Ok, oleh kerana next year 2016 aku ada 2 orang anak nak bersekolah..selama ni Feesa je..thn depan Umar dah masuk darjah 1..dah besar anak bujang aku. Maka strategy berbelanja aku kena mengikut keperluan, tepat dan jangan tergelincir dari matlamat bajet aku.

Sejak bulan 9 aku dah beli baju sekolah Umar, Mula2 beli baju sekolah 2 helai, kemudian beli baju melayu sepasang..lepas tu aku dah malas...hahaha..
Jadi gaji bulan lepas aku dah beli semua keperluan Umar..so lengkap semuanya.

Baju Melayu x 2 pasang
Baju sekolah rendah x 2 pasang
Sampin x 1 helai > nak kena top up lagi sehelai

Kain baju Feesa tahn ni aku cadang nak tempah, memandangkan selalu aku beli pun nak kena potong kain dengan tangan baju.Upah potong aje dan 7 ke 8 ringgit..forget it.Aku beli kain ela siap2 dan mintak tolong adik ipar aku jahitkan.Kain dah beli cuma belum hantar, aku harap sempat.

Baju kurung sekolah x 4 pasang (sekolah kebangsaan & sekolah agama)
Tudung  x 2 helai

Kekasut belum beli lagi, ingat nak pegi BATA warehouse sale tapi tak sempat la kot..maka aku beli kat sini2 je, TESCO ke GIANT.Sorang 2 pasang.

Alat tulis aku beli masa Beacon warehouse sale last week. Semua dapat la kaler sorang satu ngan set pencil.Jadik la.

Huwaaa...
banyak jugak aku tak beli lagi ni...bajet aku tinggal 500 jer lagi, nak beli kasut 4 pasang, tudung Feesa lagi 2, beg 2. Harap semua cukup.

Bila bukak sekolah lain pulak belanjanya..
Yuran Umar masuk darjah 1 sekolah rendah RM100 lebih, sekolah agama pun 100 lebih
Yuran Pica sekolah agama 240 kot..
Yuran Hamzah pun rasanya RM60++

Yuran saja 600 bajetnya.

Aku masih mampu nak korek sana sini..sedih bagi yang tak cukup duit nak korek sana sini...
tak beli baju baru sorang 2 pasang pun takpe..beli lah dulu sorang sepasang, pakai lagi sepasang hat yang lama..nanti bajet dah tak tight sangat bulan 2 ke boleh la beli yer.

Overall....
Belanja sekolah sorang anak RM700 ke RM750 tahun ini.
Mak ayah...moga rezeki kamu bertambah.






Emas Murah Kuala Pilah!

Salam all...

yeaaayy aku pegi Kuala Pilah juga akhirnya hari Sabtu yang lepas, harga di setiap kedai adalah berlainan. Aku pun cuma pegi 4 kedai ni jer..
LEE WAH - RM140/g
POH KONG - RM141/g
CHEAH POH HING - RM140/g
CHAN KWONG - RM150/g

Masuk Lee Wah..aku jenguk2 je sebab dulu pernah terkena beli cincin upah mahal..mintak kurang tak kasik dia..maleh nak datang lagi.

Masuk Poh Kong (tak pernah masuk & beli lagi) - jenguk2 je dulu, gelang banyak yang cantik.

Seberang ke jalan sebelah masuk Cheah Poh Hing - orang ramai, barang biasa2 jer, gelang tak menarik, rantai biasa2 jerk.hahaha

Jalan lagi ke depan masuk Chan Kwong - aiiyaaa manyak mahal..RM150/g..maleh nak tanya..jenguk2 dan keluar...

ulang kedai no.1 balik..hahahaha then decide nak beli kat kedai POH KONG..sengal kan..itu la pompuan.

Mintak rantai tangan..cuba itu cuba ini..nak yang keras kejap nak yang lembik..kejap nak yang padu letak balik ambik yg kosong, tak best pulak ambik yang padu balik. tengok berat? telan air liur!
Tengok rantai leher pulak...nak yang halus je...ambik itu keluar ini, cuba2 nak yang paling pendek sekali..belek2 suruh apek simpan semua.

Pegi tempat gelang balik..keluar itu tunjuk ini pandang tempat lain jugak.Suruh potong bagi pendek siap ukur bagai..hahaha stress ngko. Selamat laki aku steady!
Pang pung pang... 3 barang aku dapat last week.Alhamdulillah, ada orang belanja...rantai tangan, rantai halus ngan loket.
Nak tengok ke? heheh nanti lah..tak snap pun..semua dah bungkus.







Aku ada hati gak nak beli rantai cam tali break basikal ni...tapi setiap satu mau 30g lebih...lepas tu aku tak nak pun pakai.Habis buat mende beli..dasar!!



Popular Posts