Tuesday, June 22, 2010

BiLa MaK iNi DaH MuLa MeRiSaU...~ PaRt 2

hahahahaih!
ada pulak cerita part 2
okey, sebenarnya malam tadi dah ajak Feesa buat ulangkaji bersama setelah dia bawak senduk mak naka semua ke tengah umah, lepas tu pulak berebut ngan budak kecik kat umah tu..mak ni naik hangen la kan? Maghrib2 melalak berebut senduk apa kes?? Ada yang bersudu senduk nanti!
Alhamdulillah..sebenarnya Feesa tak lah selambat yang saya sangkakan. Dia boleh baca buku Paul&Mary (ala ala Peter&Jane Ladybird tu lah) dengan baik sekali malah sudah boleh hafal setiap ejaan perkataan tersebut.
Sebab tu kami selalu main spelling contest kaedahnya kat umah tu..nak hantar yang Spell-it Right RHB tu lambat lagilah kot!
Dalam kiraan saya..dia dah boleh mengeja sebanyak lebih kurang 20-30 perkataan, tak lah bagus sangat tapi still ada kemajuan.Ni mak dia yang ajar okkey! bukan cikgu dia!
Kalau bahasa pulak..dia dah boleh membaca dengan cara mengeja dulu, sekarang dah maju sikit sebab dah boleh baca perkataan 3 suku kata yang senang2 dan ejaan yang seperti "ME MANG", "NA KAL",
"PAN DAI"...bla..bla.!

semalam punya cerita tu actually...hahahahaha merujuk kepada ajaran baru mak dia. Mak ni sibuk dah suruh dia hafal sifir 2 sampai 5..itu yang mak dia cakap anak dia lambat.sebab tak hafal sifir! Ker terlalu awal yer??
takpe...usaha tangga kejayaan. Lepas ni nak belikan buku latihan yang lain dan study desk..kesian dia, nak study pun buku kena keronyok dek Umar Zidan dulu!

No comments:

Popular Posts