Monday, April 26, 2010

KeWaNgAn - SeLePaS BeR SaRa !!

hhhmmmm....
lately asik terpikir..cukupkah duit simpanan dalam EPF untuk kami anak beranak selepas bersara..?? kalau kata selepas saya bersara, anak anak masih ada yang bersekolah.
Jawapan yang dah pasti adalah ...TIDAK CUKUP !!

hhhmmmm...
pikir lagi, sementara saya masih muda ni..apakah yang harus saya buat supaya saya dapat meningkatkan tabungan saya (yang tak meningkat ningkat tu) supaya menjadi sekadar "CUKUPLAH" atau "HAH..SANGAT CUKUP".

Just want to share here,
ada beberapa planning dah kami fikirkan untuk "cukupkan" duit persaraan kami tu nanti.
Antaranya, buat pelaburan ASB secara pinjaman. Setakat ni..setelah di kaji semua, CIMB menawarkan kadar bayaran balik yang paling murah antara bank- bank lain.
-Nanti ada orang cakap..still berhutang! Bagi saya tidak mengapa kerana saya takde hutang lain dah selain hutang rumah! So Why not kan!
Lagi satu..saya ni jenis pemalas sesangat nak mengulang ke bank atau pejabat pos tetiap bulan, setakat nak simpan duit tu selalu saya tangguhkan. Nak bayar hutang tu macam tu jugak...dah memang pemalas nak kata apa kan?? Tapi kalau hutang..tetap bayar tau!

Lagi satu...
mungkin nak invest dalam public mutual investment..sekarang..kalau Acct 2 EPF sudah melebihi 9k..boleh invest dalam Public Mutual ni. Faedah pun tinggi dah di jamin mendapat pulangan dan rasanya masuk dalam kategori "HAH..SANGAT CUKUP" bila bersara kelak.

Lain - lain yang tak berapa saya nak pikir sangat...
Invest dalam dana Emas...yang ini bagus jugak..cuma every time nak tambah invesment..kenalah ikut harga emas. Adakah harga emas akan jadi RM200/gm.
Wow!! Tak bergelang rantai lah haku jawabnya!


Cuma satu yang harus dijauhkan...
Simpanan hari tua kita tidak sepatutnya berada di dalam share market!

Saya nak kongsi2....kot lah ada antara you all yang tak pikir lagi.

Bye!

2 comments:

Jiejah @ Iza said...

sekarang sy tgh usahakan invest duit epf kat public mutual ..

buat 2 akaun , 1 dr epf & satu lagi from our pocket lah hehehe.

from our pocket ni payah sket sbb saya ni kadang malas gakk nak ulang pergi bank , tu yg masih difikirkan .

mujur gak sekarang nak simpan lam asb bleh online m2u ,kalau x mmg culas sokmo huhuhu

ammi said...

itu lah kan..nak ke bank memanglah bercinta.
Ammi ni lagi lah...m2U tak berfungsi2 lagik.

Popular Posts