Friday, October 30, 2009

BaBy FooD !!

ookkkeeeyyy....

kalau cerita bab bab memberi makanan kepada anak anak ni..

hhhmmm...saya ada cara yang tersendiri...

ini pendekatan yang saya buat dari Feesa start her 1st spoon of solid food lagi!

Feesa hanya di suap nestum untuk 2 bulan pertama

selepas berumur 8 bulan, slowly saya ajarkan dia makan bubur nasi, selama 2 bulan jugak. Sementara itu jugak

anak saya tak di ajar minum Ribena, Vitagen, Glukos atau air kosong sekalipun sewaktu dia berumur bawah 2 tahun. Apalagi kopi, nescafe ataupun teh "O".

Seingat saya, Feesa berselera betul makan bubur dengan sup kosong, kadangkala saya buat sup tofu. Dah besar sikit, dia suka macaroni soup pulak. Feesa memang suka makan sejak baby lagi, walaupun badannya tak lah begitu bam bam sangat! Tapi jangan sekarang, semua yang tengok terkejut.

Kalau sekarang.....minuman kegemaran Feesa ialah Crysyntimum Tea & air sirap.8;)

Tapi sekarang, saya sangat suka belikan Umar makanan instant dalam botol ni.Tapi makanan ni untuk dia makan hujung minggu jer.Cukup 2 botol yang begini, saje buat dia tukar2 selera. Haaaa...yang bawah ni untuk hujung minggu ni, saje nak cubakan dia makan epal. Pagi tadi saya buat sendiri puree keledek manis. Acik Peah kata..dia sangat suka!

Okey....nanti kalau saya rajin, saya cerita lagi cara saya berikan anak makan!

2 comments:

aNa SuZaNa said...

uik..biar betik tak minum air masak langsung smpai umur 2 thn..tak sembelit ke ammi..?ana lak , bila baby start je mkn, air masak dah start bg..hehehe

ammi said...

bukan tak bagi lah....tapi tak ajar dia minum air masak macam ada org ajar anak depa minum air lain lain tu. Minum pun sekadar time makan jer kot..benornya terlupa nak ajar dia minum air masak. Kasik susu jer.

Popular Posts