Wednesday, October 21, 2015

Feesa Dah Boleh Masak!

Assalamualaikum...
lama dah tak update, anak aku Nafeesa dah 11 tahun...
dah pandai memsak pun dia..Alhamdulillah...
kadang sedap kadang rasa macam biasa je lah..macam budak2 punye rasa masakan..
tapi kadang2 masakan dia boleh bikin mak jeles.

Minggu ni dia asik masak kue tiaw goreng, biasanya macam tu la, kalau dia tengah nak rajin practise tu asiklah masak benda yang sama..pernah seminggu aku asik makan lauk sambal tumis je sbab dia tgh semangat sangat nak masak lauk tu.
layan je la..yg penting aku tak payah dah nak masak2 balik keje.

Paling win dia pernah masak gulai ayam...masakan yang aku sendiri pun tak pernah masak benornya. Dia nak masak kari mulanya tapi bila aku godek stok rempah kari takde, yg ada rempah gulai..lebih kurang kari cuma takde santan kan?

OMG anak aku umur 11 tahun dah berhasrat nak masak kari...aku dulu umur 11 tahun masak air je tau..masak nasik pun tak start lagi aku rasa masa tu..anak aku pandai masak nasi masa umur 8 tahun..huhu...time kasih mak..mak aku yg banyak ajar Feesa mula2 kenal masak2 ni.
Kadang dulu mak aku sampai cakap..aku malas nak masak...anak ko asik kacau je, aku nak potong sayur dia nak buat, semua dia nak buat..masa tu Feesa baru umur 3 trahun..kadang mak aku nak masak kena tunggu dia tido..hahaha.

Cuti sekolah nanti aku ingat nak hantar dia belajar memasak dengan saudara mara memandangkan takde kelas memasak lauk pauk untuk kanak-kanak...dan aku rasa lagi berbaloi belajar dengan orang2 yang lebih berpengalaman masak untuk keluarga dari sekadar ikut kursus yang kena bayar je nih.
Sepupu aku terror masak asam pedas dan nenek Feesa kat kampung hebat dengan masakan Negeri Sembilan nya...masak lemak mak mertuo den memang jadi kegemaran anak cucu...elok la Pica tambah ilmu 2 resepi ni cuti sekolah nanti.

Aku harap ilmu ini berguna untuk kehidupannya kelak.

InsyaAllah..


Till then


2 comments:

Rizziela said...

untungnya ada anak dara... boleh tolong ke dapur

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Popular Posts