Thursday, July 28, 2011

ToLoNg AnAk BuAt HomEwOrK ???

Saya ada memberi pandangan dalam ruangan tajuk seperti di atas dalam forum CARI...ada seorang ibu yang mengadudia confuse sama ada nak tolong anak siapkan homework yang melambak atau sebaliknya.

Bagi saya..
memang kadang2 kerja sekolah budak2 zaman sekarang sangatlah banyak dan punyalah payah nak di buat..bukan kerja matematik..bukan jugak menjawab soalan..tapi kadang2 kerja seni dan menyalin surah pendek bersama terjemahan ayatnya ..itu yang saya rasa paling mencabar untuk budak berumur 7 tahun.
end up anak akan jadi stress dan tidak berminat nak menyudahkan kerja tersebut..
seingat saya yang pernah masuk darjah satu ni jugak..tahn 1987 okkey..
takde pun buat kerja menyalin surah dan terjemahan ayat sekali...
tapi mungkin zaman dah berubah...yang pada saya..pelajaran mengenai agama sepatutnya menjadi lebih seronok dan senang...dan bukan menjadi satu bebanan.

Rutin harian di rumah saya sekarang...
Petang selepas sekolah agama...Feesa akan di beri sedikit masa untuk bermain di luar bersama kawan-kawan..itu pun bergantung kepada prestasi perangai dia untuk hari itu..kalau ada buat peel ngan mama jgn harap ko dapat main petang tu...
maka pukul 7 malam selepas selesai mandi. makan & terus buat ulangkaji.Biasanya matematik..sebab dia lemah bab-bab nombor ni...
pukul 730 stop kejap untuk sembahyang..
saya mulakan dengan sembahyang maghrib setiap hari selama 7 hari..Alhamdulillah..
dalam masa itu, dia dah hafal doa Iftitah dan tinggal sikit-sikit lagi nak hafal penuh bacaan tahiyat akhir...dan sembahyang maghrib sudah menjadi rutinnya.
semenjak takde Astro...no TV TV di rumah saya kecuali bila dah masuk bilik..itu pun sekitar 9 mlm...
well said..kami boleh hidup tanpa Astro!!

So..untuk menjawab soalan di atas....tolong anak buat homework??

Jawapan jujur saya : Ya..saya tolong anak saya buat homework..bukan sebab anak saya malas..tapi sebab saya tak mahu dia buat kerja kerana terpaksa..dalam keadaan strees hanya sebab nak siapkan kerja sahaja...tapi dengan pertolongan saya..dia dapat memahami dan belajar dengan seronok...(seronok ker belajar ngan mama....mama ko ni kan garang!!)

WeLL....

hahahaha...tak tau nak cakap apa???

aku semakin rajin memasak...cheeehhhh!! (<< ayat tak boleh blah!!)

Semalam demi menunaikan hasrat anak dara gebus mak...

maka mak masakkan dia baked pasta!

















ini hasil yang dah siap...satu loyang hantar umah nenek! 2 loyang kami bedal..

pagi ni...semua dah berehh!



Wednesday, July 27, 2011

MoDe : MaiN MaSaK - MaSak..

entah laa..
ku ni dah masuk tune asik nak main masak-masak jer
so dalam minggu ni ..sebelum puasa la gamaknya
nak laksanakan impian main masak-masak aku ni, sebelum kita terliur..baik buat dulu..
in the list ialah :
1) Bake pasta
2) Oreo Cheese cake
3) Nasi Tomato & ayam masak merah (yang julung2 kaliya aku nak buat nih)

No.1 akan buat malam ini..kalau sempat...
No.2 mungkin Jumaat malam
No.3 Sajian tengahari hari Sabtu...wahhh..kelassss!!

My anniversary jatuh hari Selasa depan..
makanya sudah puasa..
kena lah makan spesel2 kan..



apa yang spesel tu..????




Bazar Ramadhan ler jawabnya...kahkahkah!

MJ WarEHoUSe SaLe!!

Hallo hai..sale ini sedang berlansung di Stadium Melawati Shah Alam sehingga Ahad rasanya..
overall..sale kali ini, barang banyak..tapi ikut kehendak kita lah apa yang kita nak.
Acik ni takde benda sangat nak beli..selalu memang jenguk2 baju budak..sekalai, alahai..tak best!!
Jenguk2 nampak pulak handbag Guess...harga cuma RM120-180..
tapi asal yang cantik aku angkat jer..mesti 180 regenya..
dah 3 kali round kat tempat bag Guess tu...akhirnya..tak beli pun!







ini kan perfume Burberry yang ada jual kat sana.,..tapi mereka jual siap ada lotion sekali..
harganya..cuma RM110..cam nak rembat buat hadiah untuk Encik Am sempena anniversary kami 2hb nanti.tapi nya hat perfume jantan tu bau cam haper jer..tak best!!Cam kayu kayan ngko baunya!!


habis pusing-pusing dalam tu satu jam..haku cuma bawak balik..sudu satu dozen ngan pisau sodok kek!!
wakakakakak!

Tuesday, July 26, 2011

AsiK BuAt KeK !!

itu hari ingat nak buat cheese cake lagi..tapi bila pegi kedai bahan buat kek tu...cheesenya takde stok pulak.
Maka mak buat butter cake sahaja..
ntah la...
asik kemaruk nak makan kek panas2 jer...
ini mak buat masa Ahad malam Isnin itu hari..
di bantu oleh Umar Zidan & Feesa..
la ni kek ini sudah tinggal suku jer..




ingatkan tinggi benornya kek yang ku buat..
sekali...
alahai...pendek jer..
asal boleh makan udah..!

Monday, July 25, 2011

AnAk AdA 3....MaK PeNiNg !!

Sabtu & Ahad semalam sangat mencabar..
mak pening kalau bapak bebudak ni kena kerja hari Sabtu & Ahad..
Hari Sabtu..
sepagi Umar Zidan mengamuk..tak pernah2 dia mengamuk..
itu hari boleh dia beria-ria menangis..
sebabnya.....
mak keluarkan dia dari kereta...
sebelum tu..dia main dalam kereta
siap main wiper, main air kat cermin tu la...pasang lampu la..
mak apalagi..hangkut ler dia keluar..kunci kereta..masukkan itu budak dalam umah & kunci grill...
maka cerita mengamuk itu pun terjadi..
selalunya sekejap jer dia dah diam..kalau tak makan pujuk..mak sergah sekali memang confirmed dia diam..
kali ni...
dah sergah 3-4 kali tak jalan jugak..
senyap kejap...boleh dia sambung nangis balik....ewah-ewah...
akhirnya dia diam jugak bila puas ku pujuk2 tak jalan..mak hangkut dia pi sinki,basuh muka dia buat susu..agaknya dah puas dia nangis..dia diam..& main2 macam biasa...
bila dia dah diam..mak masak ler pulak..
oohh lega!!

Semalam pulak..mak hangkut bebudak ni pi Empire..
tapi ngan Auntie Ibet & Nenek sekali laaa..
lagilah sakan haku kat sana....
paling hangen ngan Feesa la pulak...dia tu nama jer kakak...tapi kalau boleh dia yang nak jadi baby..geram mak!!


Semalam gak..aku angkut bawak bebudak ni pi kedai kasut..sajer suruh orang kedai tu ukur kaki Zidan..la ni dai pakai saiz 7..senang nanti nak beli online ker mana2..hahahah..
sekali si kakak ypulak yang beria-ria nak kasut..
ko tau dia nak kasut aper??


ini haaa..





Ko nak pegi mana pakai kasut boot hujan ni..?? ada jugak yang makan boot ni nanti..dia cam tak paham aku cakap mana lah sesuai kasut cam tu nak buat raya!! Hangen weh....
()*(&*^%^%$^%&


Umar Zidan pulak dapat kasut ni...
mak beli masa hari Jumaat kat The Mall...
ada sale haper kebendanyantah....
harga ???
less 50%..ok lah tu..!!





Ko nengok...mak list kan kasut pilihan punyalah banyak....
sekali yang haku beli lansung yang takde dalam list.
Yang penting MORAH dari harga asal..!!



HaRRy PoTTeR ...

huwaaaaa....
aku tak tengok lagi..
kalau sempat hari Jumaat ni la...
tapi banyak benor agendanya...
nak pi Sogo lah...
kalau dah ke Sogo tu..
bukan boleh sekejap calang2nya..
ohhhhh..Harry Potter tolong aku..
aku nak tengok cerita engkau!!

Thursday, July 21, 2011

MaSiH NaK BeR ShOpPiNg Ke???

Hai....
bagi ibu-ibu yang masih belum selesai misi nak menyopping baju raya anak2...
sila selesaikan tugas anda mengikut waktu yang anda gemari...
kalau ikut hakak nih...
waktu yang paling sesuai adalah ketika jualan cuci gudang kaaa...jualan pecah kilang kaa...jualan kedai terbakor kaaa...haaa..standard2 gitu jer hakak redah shopping baju anak2..
dan sering kali baju kanak2 di rumah tu semuanya dibeli tahun lalu untuk pakai raya tahun ni
jangan ko tak tau..baju raya tahun depan pun hakak dah beli...agagagagagag! tak terperi kan..mengong tau aku nih!!
Betull.....memang sampai begitu sekali kemengongan aku....raya tahun ni beli baju masa tahun lepas..beli baju tahun ni pulak untuk pakai raya tahun depan...tapi hagak2...la, bukan beli sekali harung...kaedahnya..beli sikit2...lama lama banyak ler..!
Al maklum...anak dah 3..sessi membajet kena sentiasa tepat...
eleh..masa anak sorang pun haku gini jugak!kehkehkeh! (<<

Okeh..mula2 dan selalunya memang hakak cerita baju Umar Zidan jer pun...
beriya hakak ni tau..macam ada anak sorang tu jer..
oohhh...terpengaruh betul ngan anak sorang ni..
Tahun ni...ini jer baju raya dia..+ sepasang baju melayu yang belum siap jahit kot.
kasut..kalau ada yg murah jer beli..kalau mahal sila pakai selipar beli tahun lepas.

2 pasang set ngan short & 2 pasang set ngan long jeans...
korang jgn ingat baju nih semua mahal2 yer...
kalau hakak lah orangnya....
nak beli memang pilih brand jugak..tapi MESTI MURAH!!
Jangan tak caya...masa ni hakak beli kirim dari kedai Acik USA tu...
congak2..cangkul2..korek sana sini...
4 pasang di atas tak sampai pun 200hengget....tak sampai makanya..dalam 180 gitu jer kot..eehh...less lagik lah..
sebab beli pun masa sale kaw2 kat sana..
Levis short tu satu baru 18 hengget!Mahal ker..?? Poney ker..KIKO pun tak dapat tau..
busuk2 pun 29hengget la kot...ooooooo, jarang membeli kalau kat sini..
kalau warehouse sale dapat la kot 20 hengget seluar jeans..iye ker..
lupa dah hakak.

Kepada ibu-ibu
Selamat membeli membelah..jangan sampai bengkrap okkey!

Wednesday, July 20, 2011

SaMaN PaRKiNg LoooRR ...



oooooo hai...sajer nak menayang meja orang tak buat keje..
gini lah...jap..kasik dekat sikit kat paper depan skrin tu..


Tuuuu dia.....senarai saman MPSJ kat kereta haku...
haku ni kan jeni spemalas bayar parking bermeter gamaknya..
rasa cam ada lagi 2...tapi takde pulak.
Kepada sesiapa yang ada saman parking daripada MPSj...
moh ler kita beramai-ramai membayar saman sebab MPSJ sedang bermurah hati bagi spesel price iaitu hanya RM10 sahaja setiap saman sehingga 29 Ogos ini..
aku punye baru 4..apa ada hal...
laki aku boleh bayar.
nak kena cukupkan 10 nih..baru dia tergezut!! kahkahkah
Mula2 dulu..aku letak ler jugak tiket parking tu...kadang letak 2-3 jam jer..tu yang kena saman yang rege 40 hengget tu..
lama2 aku ...tapi kadang2 laa....aku lansung malas nak bayor tiket parking tu..
hambekk ko..terus saman peringatan 80 hegget aku dapat.




Ini gambor takde kena mengena ngan saman parking pun..sajer nak nunjuk..aku giler tamak..letak semua hardware kat atas meja aku..
kahkahkahkah!

ChOO..ChOO TrAiN ....

ini kisah Sabtu yang lalu...
kami pergi ke party harijadi cucu akak kat opis mak ni...
dah bercucu opis mate mak..
hadoi la..geng mak kat opis ni hanyalah makcik-makcik okkey!

Selamat depa keluarkan segala tukun mainan..
dapatlah mak senang lenang nak makan & Umar Zidan tak banyak kerenah...
pada mulanya....



Swing & slide ada..motor battery ada, kereta remote battery pun ada..
wahhh rambang bijik mata haku nih...katanya!


Yang ini paling best...tapi mama cakap..
"tengok ajer...tangan tu jgn pegang"
Ayyyooooo......



"Tak boleh pegang ngan tangan...kita guna kaki lah"
hamboi ko nakkk...




Haaaa...kan dah kena lepuk kaki tu..dok diam2.

Tetapi akhirnya.....rail2 keretapi itu bergelimpangan di landa gempa bumi..
anak aku punya kerja la tu...
rumah2 stesyen tu habis tonggang terbalik..
ko memang lah Umar ooiii!

Dah....jom cepat2 balik!

Tuesday, July 19, 2011

KaSuT PiLiHaN HaRi RaYa ....


hahahahahaha...sawan datang lagik...
setelah berpuasa shopping ala-ala poyo setakat ni...
kini tibalah masanya ku nak bersuka-suka membawa duka..
konon-konon nak shopping hari raya la kan...
kali ini...mari mencuci mata dengan kasut pilihan mak setakat ini
(pilihan jer..beli belum tentu)

Pilihan pertama :




Geox Kids Jr Snake Moccasino << mak aiihh nama!
hhhmmmm..memang mengancam habis laaaa....
satu jer yang tak mengancam..kalau brand Geox ni..harganya sangatlah mahal..
seperti yang dia atas...harganya ialah $USD60 kalau kali ngan duit RM=RM186..itu belum campur tax & shipping lagi.
Jawapannya>>> berangan jer lah dulu mak ooii!

Pilihan yang ke-2 :

Timberland Kids Earthkeepers® Leather & Fabric Sport Boat Ox

haaaa..hat yang ni harga morah sikit la dari yang kat atas tu..after less dapat harga $24..dah pernah tanya kat online seller yang boleh belikan..ada yang quote RM172..lagi sorang quote RM158.
Mak pulak quote.....tengoklah dulu...hikhikhik!


And the rest....





kasut2 cam ni pun okey gak....
so far anak mak Umar Zidan memang sakan nak berkasut..la ni kasut dia cuma Crocs army yang harga 40 hengget mak beli tu.bila lah Crocs nak buat warehouse sale lagik?? cam tak lalu nak belikan Umar Zidan selipar cap boya harga mahal2...
setakat design cam ni...cap Asadi pun hado.

Kita berjumpa di segmen baju raya pilihan pulak selepas ini...

CeRiTa BeNaR .....

kisah rumah sebelah aku yang takde orang duduk...
actually rumah sebelah ni di sewa oleh seorang peniaga kantin untuk tujuan kerja masak-masak..
so..orang gajinya datang masak setiap hari berkerja sahaja...
tapi sejak Jumaat malam Sabtu yang lalu...ketika aku berada di dapur membuat kerja masak-masak.....
aku cam terdengar bunyi flush tandas di pam dari tandas umah sebelah..
dalam hati berdetik ..."ooooo..ada orang duduk dalam rumah tu lah ye"
rasanya orang gaji dia lah kot duduk situ, mana tau..orang2 tu yang takde tempat tinggal ker..sebab rumah tu memang takde yang duduk.
sekali.....esok siangnya....
bunyik lagi flush tandas tu....
aku cakap lagi dalam hati "cirit birit ker haper tak berenti2 guna jamban"

sesambil tu aku buatlah kerja2 aku yang patut2....
umah aku ni nama jer kat Shah Alam...tapi cam hazabaijan la jugak...
dindingnya nipis ker telinga haku cam telinga kuali..asal sikit dengor jer..kakakakak!

Bila aku senyap2 buat kerja...aku dengar lagi bunyi tandas diflush .....selepas itu lagi dan lagi..
cam lepas flush .... dan tank tu refill jer..dia flush lagi..refill, flush lagik..refill flush lagik..
haiiihhh!!! banyak kali tau..
otak aku mula dah ingat benda lain..
aku cakap "ada hantu cirit birit gamaknya"

masa tu siang2...sukahati aku je lah nak pikir apa..
lagi pun laki aku ada kat umah masa tu.....

sekali bila dah malam...waktu aku main masak2 lagik kat dapur..
aku asiklah disajikan dengan bunyik air diflush dari umah sebelah....
huwaaaaaa....cuak dah rasa bila apa yang aku dok cakap main2 tadi berlegar2 pulak dlm kepala..
cam tape recorder tu...."ada hantu cirit birit gamaknya"...

tapi..tapi..tapi..nadanya adalah tidak seperti ia terlintas di siang hari tadi..

mak apa lagi.....
Cha Alif BUT laaa.....
dok depan main2 dengan anak2....

aku macam nak tanya jer kat orang sebelah tu..
"eeerrrr tandas umah korang ni rosak ker??"

nanti lah...misteri belum terungkai...nanti aku tanya eekk..
tapi sejak semalam aku dah tak dengar pulak dah..
tapi sepanjang....Sabtu & Ahad memang bersih betul la tandas orang sebelah umah aku tu aku rasa...
flush tak henti2...
habis duit air ngko!!

CoNFiRmEd AkU TeRSaMpUk ...

hhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......(bunyi cam mengilai-ngilai tu)

dengan ini...ingin aku war-war kan....bahawa aku telah tersampuk/disampuk sejenis kerasukan....
iaitu....

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;



kerasukan membuat kek!


Haih laaaaa.....sawan sungguh la haku ni....
sibuk carik resepi nak buat kek lagi..dah siap nanti ku tepek yer.

Monday, July 18, 2011

RuMaH aKu AdA uLtRaMaN....RuMaH Ko AdA Ke ???


Mereka adalah ultraman Taro bersaudara...
tinggal di Seksyen 17 Shah Alam setelah negara Jepun di landa Tsunami yang hebat pada Mac yang lalu.
Pada ketika bencana tersebut melanda, Taro Jr (yang kecik lagi pendek tu) baru di lahirkan dan terus di hantar ke Shah Alam untuk tujuan "pengekalan" waris dan keturunan Ultraman di muka bumi ini.
Selepas ini....tiada lagi keturunan Ultaraman yang berasal dari negara matahari terbit itu lagi..
kerana mereka semua ada di rumah aku.





Krisis identiti....
si Taro Sr (abang Ultaraman) tetiba terkam adiknya..
sebab dia ingat dia jadi raksaksa pulak.
Haihh....cemana nih??


Lepas kena terkam..si adik tidak berlengah-lengah lagi untuk transform dirinya menjadi Ultraman semula.
Dibantu BEN10 (jam tangan)..maka dia akan jadi Taro yang lebih perkasa lagi.



Taro Sr : wek..wek....tak jadi pun!!
Taro Jr : Cemana nak jadi...jam aku tercabut!!
Nanti kau!





Rasakan kuasa aku..sebelum itu, posing dulu!


Malangnya...Taro Jr masih belum boleh nak keluarkan montot dia dari kerusi hijau itu...maka episod Ultraman kita tamat disini sahaja.

HaMZaH - 4 MoNtHs oLd !!


Hello...
Hamzah Qayyum dah masuk 4 bulan..
berat?? ooohhh, mak tak tahu lah..itu hari 3 bulan setengah 6.6kg.
La ni peel dia, asiklah nak masuk jari dalam mulut
kalau dapat jari kita dia pun sama...
habis lencun digegetnya..padahal ada gusi jer.






Start dah....baru bangun tidor la katakan...
menggeliat la dulu iye tak??

ChEEsE CaKE AnYoNE ???


Hello...
inilah hasil cheese cake yang telah berjaya ku cipta kan.
hhhmmmmm....not bad untuk percubaan pertama,
ini kategori senang jer nih..kih kih kih!
Lain kali memang nak buat lagi..
nyum nyum nyum...






cuma crust dia tu cam keras sikit...ker sebab ku tak sabar2 nak potong sejurus keluar dari peti sejuk??
iye kot.....
janji sodap!!

Thursday, July 14, 2011

PeRSiApAN MeNjELaNg RaMaDhAN !!

Assalamualaikum semua..
selalunya ramai yang memperkatakan tentang ketibaan bulan Syawal...
dan sesungguhnya ramai yang terlepas cerita persiapan bulan Ramadhan.
Oleh itu, kali ini..marilah kita menyimpan perasaan berkobar2 kita tak sabar nak puasa tu yer..
persiapan kami sekeluarga kali ini dalah seperti biasa...
tiada yang pelik2 cuma sudah lah top up minyak, beras & susu untuk bulan puasa nanti..
bunyi cam bulan puasa hakak ngko ni tak pegi Giant ker??
Pergilah jugak kot....
tapi bila keperluan makanan tu dah ada..maka tak perlulah lebih kerap ke pasaraya masa bulan puasa....konon bolehlah isi masa itu dengan beramal ibadah..
paling2 aku buat pun...
puasa jer laa.....
nak sembahyang terawikh berjemaah jauh sekali....
bila suruh terawikh solo rasa macam tak lengkap jer..
ada lah kot...2-3 malam jer hakak buat
al maklum....10 thn yang lalu jer terawikh berjemaah hakak pernah berlansung!

Tahun ni....tak buat puasa ganti lagi....
tapi tahun lepas hakak takde tinggal puasa...sebab bawak budak la katakan..hehehehe!
Tapi nampak gaya tahun ni...macam bocor awal & akhir....
nasiblah badan...

Tingkatkan amalan kita di bulan Ramadhan ni yer..
jgn sibuk nak pikir berbuka lauk haper jer..
tata!!

BoLeH TaHaN GaK LoYaR BuRuK DiA ....



cuba nengok baby tua haku nih...
ingat dia baby lagi la nak dodok dalam bumbo seat...
tak boleh keluar nanti baru tau.
Dah 2 tahun 3 bulan umur dia....
mulut dia bila bercakap....
macam2 gak yang keluar...
walau pelat2 kelat...
perkataan yang kelat2 tu boleh pulak tersebut..
contoh adalah seperti : "kakak mok"
eewaaaaahhhhh.....ko ngata kakak ko gemok yer Zidan??
kurang hasam punyer budak!
lagi yang lain..
apabila dia menyampuk perbualan ibu dan anak perempuannya
(haku ngan Feesa ler tu)
Feesa : Mama...nanti cikgu nak bawak Picha masuk makmal..belajar kat makmal.
Mama : iye ker..
Tapi sebelum haku sempat jawab iye ker itu...si budak Zidan dah mengomel sendiri..
dia cakap......

"huh......makmal???...makmal ape??? makmal aik <<(taik)
Sambil gelak2 sinis....
cam mana yer..cam >> kikikiki!
sungguh la loyar buruk punyer budak!
Haku toing sekali baru tau...


kakakakakakaka...nak gelak memang mak gelak sakan la lepas tu..
tapi dia memang mengomel sendiri..dia cakap begitu tak bermaksud nak ejek kakak dia atau apa...
aku pun tak tau la pesen apa budak sorang ni??



Wednesday, July 13, 2011

HaMZaH UmuR 4 BuLaN DaH AdA VC!!

video

Umur baru 4 bulan..dah ada video clip!
hahahahaha..meh tengok Hamzah gelak sambil dengar kakak merapu...
sesambil tu jugak di terkam makhluk asing..
ikuti kisahnya..

Tuesday, July 12, 2011

JoM BeLi TuPPeR WaRe !!


wah..wah..wah..
tetiba hakak nak buat party tupperware pulak dalam blog ni.
Yang benornya....
pada zaman dahulu kala...akak ialah ahli tupperware yang tidak aktif...
maka itu hari nama akak telah di black listed, oleh itu..
untuk white list kan semula...
akak konon2 nak jual la sikit2...
sesiapa nak berkongsi beli....
dapatlah jual sikit2..
sementelaah nak white list kan nama hakak ni.
Yang benornya...
akak yang nak beli..
sajer jer nanya kot korang pun nak join sekaki...
takde lah nampak cam hakak ni yang gila sopping sensorang..hahahahaha!



Korang nampak tak...
Okeh..untuk barang seperti di atas..
set 4 bijik yang kecik & 2 bijik yang besor sikit tu..
harga asal...
RM198.20, harga OFFER RM148.00
Harga hakak offer ialah RM138.00/set




Sebelah kiri...
limited Okeh...harga asal RM60 untuk 2 bekas tu...termasuk kek iaitu Lemon Blackcurrant Cake & Blackforest Cake (300g each)
Harga Spesel hakak ialah RM45/satu set

Sebelah kanan pulak...
Harga asal 79.60 after less RM54.90
Lagi hakak kasik potong tinggal RM50/set sahaja.
Tak murah ker...nak murah lagik...
beli palstik biasa jer..hak hak hak!





Haaaa...hat atas ni paling bagus...
belah kiri tu bekas air..moleklah kalau nak buat open haouse..dah siap ada water dispenser sendiri...
Capacity 14.5L, harga asal RM156.80...bila dah sale jadik RM117.60
hakak zasss lagi sikit jadik RM105.00 sahaja

bawah dia tu cam tupperware lah...boleh la simpan apa-apa yang korang suka...
dengan pembelian water dispenser tu..harganya jadik RM45.90 ajer...
nak hakak zass jugak ker????
email hakak okkey!!
Habis potong hakak kasik..

Belah kanan tu kalau nak hakak kasik lah RM42.00 jer satu set...
Ada bekas makanan 1L & Quencher 1.1L

itu sahaja....
selamat menjamu mata!!

Friday, July 8, 2011

CuBa TeKa BeRaT DiA ???



Ini gambar Feesa dulu...2 tahun yang lalu kot.
Time tu ku rasa dia adalah bersaiz biasa sahaja..
la ni...

,

,

,,

,,

,,

,

,

,

,






Cam besar luar biasa ....iye ker???
Siapa boleh agak berapa berat anak dares tembun haku ni??



aDa BaKaT Ke???


bukan nak masuk rancangan Tom-Tom(bol) yer kawan2...
aku ni haaaaa
dua tiga menjak cam tersampuk jembalang bancuh kek agaknya..
hari2 dok pikir nak bakor kek apa...??
setelah episod membakar kek RV berjaya...
cita2 telah bertukar nak jadi pembuat kek pulak.Hadoi laaa...
kali ni aku feeling2 nak membuat cheese kek.
Keeellllassss tak??
Mesti lah kan....semalam pusing2 satu internet carik resepi..dari resepi yg guna cheese sampai sekilo satu adunan sampai lah ke resipi yang guna 250gm cheese ajer..selamat kata mak!!
(selamat duit haku ler)
kang di buatnya 1st experiment aku ni tak menjadi..mau nangis sebab beli cheese sampai sekilo untuk ujikaji jer.
At least anak beranak aku boleh makan la kan..
okeh...minggu depan aku update experiment cheese kek aku yang pertama kali dalam sejarah dapur aku.

Adios !!

Wednesday, July 6, 2011

KaMi TaKDe AsTRo....TaKdE HaL PuN >.....

hahahahahaha....
sajer nak tulis gitu...
so far...sudah 3 minggu kami tak terus melanggan Astro...
mula2 kena potong sebab Encik Am memang sajer tak nak bayar...
lama2 bila kami semua dah biasa...
tiada apa yang kekok hidup tanpa Astro..
bahagia jugak hidup kami..elok ajer semuanya...
dapat kami menghabiskan masa kualiti bersama tanpa perlu menoleh ke TV lagi.
Tapi bukan bermakna kami tak tengok TV..tengok..tapi setakat rancangan dari stesen TV free tu jer lah..itu pun hat TV kat atas..kalau yang kat bawah..tanpa Astro memang takde gambor lah jawabnya,

Lagi pulak...la ni mak tengah jadi cikgu tuition jadian untuk Feesa...
setiap hari..belajar ambil wudhuk..sembahyang maghrib yang nak sampai 15 minit tu dulu..
selepas tu sambung belajar matematik yang dapat markah corot itu hari pulak.

Kalau tak mak yang menjadi cikgunya..siapa lagik..?? bapak dia...baik mak kim salam kat orang kampung dulu baru bapak dia jadik cikgu.
Kalau bapak dia ...... lansung takde talent jadik cikgu.....maka mak lantik bapak jadik baby sitter udah ler...
hahahahahaha!

So far.....Feesa dah dapat paham dengan baiknya..apa itu mengira dalam turutan menaik dan menurun..jangan tak tau...bahasa matematik la ni sungguh merumitkan.Mak pun kadang jenuh nak expalain dulu...
takpe lah..sikit2 lah yer nak...nanti dapat markah kita tengok lah..prestasi Feesa sama jugak dengan prestasi mak sebagai cikgu tuition jadian.
Kalau corot jugak markahnya..maknanya...mak terlebih sukat la masa mengajar tu..kui kui kui!

KeNaL TaK ???


Siapa baby dalam gambar ni...??
muka sama...tapi orangnya lain2...







Yang atas ni Hamzah..gambar baru-baru ni..la ni..semakin menuju ke umur 4 bulan..dia dah pandai meniarapkan dirinya.Syabas anaknda..sebab kekanda2mu yang lain semua meniarap selepas umur 4 bulan.
Itu hari pegi klinik injection 3 bulan...berat sudah 6.6kg!




Okeh...ini Umar Zidan masa sebaya Hamzah sekarang..hak eleh..bebudak ni muka sepesen jer kan????
Apa taknya...dah mak ayahnya yang sama..anak pun keluar lebih kurang je lah..kang kalau keluar yang terlebih segala...mau ada yang curiga.Hahahahaha!

Love you all....!

Popular Posts